Om Naprapati

Naprapatihistorikk

Ordet naprapati kommer av tsjekkiske «naprapvit», som betyr korrigere, og  greske «pathos», som betyr lidelse. Naprapati er en form for manuell medisin som er videreutviklet fra kiropraktikken.

Forestillingen om at «virvler hopper ut av ledd», den såkalte subluksasjonsteorien, ble overgitt veldig tidlig av visse kiropraktorer. De mente at årsaken til plager fra bevegelsesapparatet,- muskler, skjelett, ledd og nervesystem i stedet kunne kobles til bindevevsforandringer og spenningstilstander i omkringliggende mykdeler.

En av disse kiropraktorene var Dr. Oakley Smith fra Chicago i USA. I 1907 startet han i Chicago den første utdannelsen innen naprapatien, Oakley Smith School of Naprapathy, og naprapatien som behandlingsform var grunnlagt.

Naprapatien ble introdusert i Sverige først i 1970 av Björn J:son Berg. Profesjonen har siden dette utviklet seg og kommet nærmere skolemedisinen. Dette har gjort at dagens naprapater har en bred allmennmedisinsk kompetanse samtidig som spesialiseringen innen naprapatien er tydelig.

I Sverige ble virksomheten legetimert av Socialstyrelsen i 1994, og går dermed under ”Hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar”, på lik linje med andre offentlig godkjente yrkesutøvere.

I Norge jobbes det fortsatt hardt på det politiske plan for å få en offentlig godkjennelse av Naprapatien